Natasha på tur

Den här gången fick Natasha följa på tur!
 
"Här sitter man ju ganska bra, och matte ser ingenting ;)"
 
 "Bra med kamouflagefärg!"
 
 
 
 
/Cassandra

Sivan på SW 2013

I helgen har S*AmiliiSibiri's Prinzessin Glorina "Sivan" varit på Skandinavien Winner i Norrköping. Hon blev BIV-total och NOM!!!! Vi är super stolta över lilla guldklimpen! <3 Stort Grattis till Sören och Susan som visar upp henne så fin!   Sivan med sin assistent på SW. Tänk att den här lilla tjejen har blivit så stor och duktig på utställningar! <3   /Cassandra

Sibiriska kattens historia

 Jag har gjort ett arbete om den Sibiriska katten i skolan. Här är en del av det, som handlar om rasens historia. Tänkte att det kunde vara lite intressant att läsa :)

Den sibiriska katten härstammar enligt många från de ryska immigranter som under 1700-talet tog med sig katter när de flyttade till Sibirien. Enligt historiska källor var det på grund av det tuffa klimatet och inblandningen av lokalt förekommande katter som gjorde att katterna utvecklade en lång, tjock och vattenavstötande päls. Det hårda livet formade dem till utmärkta jägare. Katterna utvecklades till en frisk och härdig ras där endast de starkaste kunde klara sig i det hårda klimatet.

Under 1980-talet uppmärksammade kattklubbar den enastående rasegenskapen hos den Sibiriska katten som unik, efter att rasen kom tillbaka över Uralbergen till Moskva och St. Petersburg. Rent genetiskt sett har dessa katter varit åtskilda från europeiska katter i mer än 100 år.

Redan i slutet av 1800-talet omnämnas den ryska långhårskatten i utgåvan av Harrison Weirs "Our Cats". Det dröjde dock innan den Sibiriska katten etablerades som raskatt utanför Ryssland. Rasen godkändes år 1997 av Fédération Internationale Féline d´Europé (FIFe) och från och med år 1998 fick rasen certifikaträttigheter.

År 1992 importerades de första Sibirierna till Finland, men det dröjde ända till år 2000 innan 10 Sibirier importerades till Sverige. Sju katter kom från Moskva och de tre övriga från Sankt Petersburg. Vera Marklin Kravtsova, som är född i Ryssland, och Gunilla Wikström från Sverige importerade tillsammans de första tio katterna tänkta för avel. Vera Marklin flyttade till Sverige från Ryssland år 1993 och förvånade sig då över att det Sibiriska katten inte fanns i Sverige. Gunilla som tidigare haft uppfödning av Birmor fascinerades av rasen och tillsammans beslöt de att importera Sibiriska katter till Sverige.

Under många år har det visat sig, från flera håll i världen, att den Sibiriska katten tycks vara allergivänlig. Alla katter har olika proteiner i saliven, men det förekommer även i mjäll talg och urin. Bland annat en protein som heter FEL-D1 och det är den allra vanligaste orsaken till att allergiker reagerar på katter. När katten tvättar sig hamnar proteinet i pälsen som sen fastnar på kläder, möbler osv. Då många individer av de Sibiriska katterna (inte alla!) har lägre eller mycket lägre halter av FEL-D1 har man upptäckt att många allergiker faktiskt kan klara av att bo tillsammans med Sibiriska katter.   

Många erfarna uppfödare, och vittnesmål från allergikerna själva, bekräftar också att många allergiker tål rasen ganska bra.

Den Sibiriska katten är en väldigt människokär och även intelligent ras, som har lätt för att lära. Ett bra exempel på hur man utnyttjat den egenskapen är att de i Ryssland ibland används som cirkuskatter. Många menar också att den Sibiriska katten är den kattras som är mest lik hundar.

 

/Cassandra